De hamburger met bataatfriet

De hamburger is een van de favorieten bij de mannen. Hoe groter hoe beter. Je kunt deze bij de fastfood ketens kopen voor een prikkie, met een blaadje sla, een verlept schijfje tomaat en een broodje karton. Daarbij de bekende frietjes en frisdrank.

Tegenwoordig kun je in verschillende restaurants gezonde hamburgers krijgen en die smaken superlekker. Hier krijg je het recept om dit zelf te maken. Een hamburger van rundergehakt (voor vitamine B12 en ijzer), met bataatfriet (goed voor de darmen vanwege de vele vezels en goed voor hart- en vaatziekten). Daarbij een salade en zelfgemaakte tomatensaus (zie recept tomaten-paprikasaus).

Bij deze hamburger heb ik het broodje weggelaten. Persoonlijk vind ik de bataatfriet vullend genoeg en het broodje overbodig. Dit is natuurlijk ieder zijn eigen keuze.

Basis ingrediënten voor de hamburger:

  • rundergehakt
  • peper, zout, paprika
  • een ei
  • eventueel wat paneermeel

Meng alle ingrediënten door elkaar en draai bollen tussen je handen. Plet deze in de maat die je wilt hebben. Hoe dikker de hamburger hoe langer je hem moet braden natuurlijk. Je kunt de hamburger braden in olijfolie, kokosolie of wat je anders lekker vind. Olijfolie en kokosolie zijn gezonde keuzes.

Variatie:

Je kunt een courgette fijnsnijden en erdoor doen. Of uien fijn snijden. Ik heb ui ringen gebakken en erop gedaan maar het kan er ook in. Je kunt knoflook erdoor doen of basilicum en oregano als je een Italiaanse variant wilt. Met of zonder ei, met of zonder paneermeel. Experimenteer want het is niet nodig om altijd dezelfde burger te maken.

De bataatfriet:

Was zoete bataat met de schil en snij het in lange reepjes. Smelt wat kokosolie en hussel de friet erdoor. Verdeel ze over een ovenplaat bekleed met bakpapier. Zet de oven op 225 graden en bestrooi de frieten met paprika poeder. Na 10 minuten de frietjes draaien en nog eens 10 minuten laten bakken. Je kunt er ook zout over strooien als ze klaar zijn maar dat is eigenlijk niet nodig.

Je hebt met deze combinatie een lekkere én gezonde maaltijd. Als je het zelf maakt weet je ook precies wat erin zit. Geen toevoegingen, geen extra zout en met de zelfgemaakte saus ook heel veel minder suiker.

Tip: heb je bataatfriet over? Het is zelfs koud lekker bij de lunch. Dat hoef je met gewone friet echt niet te proberen!

Bronnen: De Voedingswijzer-Juglen Zwaan
De Receptenwijzer- Juglen Zwaan